2018-01-13
2018-01-06
Lussekatter arba karališkos bandelės, kurių neatsisakytų net Trys Karaliai
Šios mielinės bandelės su šafranu yra
labai mėgstamos švedų. Paprastai jos kepamos Šv. Liucijos (šved. Lucia) dieną, gruodžio 13, taigi nuo šios šventosios vardo ir
kilęs jų pavadinimas. Taip pat dar vadinamos lussebulle, saffranskuse ir t.t. – pavadinimų daug, dažnai tai
priklauso nuo tešlos suraitymo būdo. Internete galite rasti įvairių schemų.
Pavyzdžiui, vienas iš tešlos suraitymo būdų yra vadinamas prästenshår, turbūt dėl to, kad švedams kažkada tokia forma priminė
kunigo plaukus, o gal peruką.
Kodėl turėtumėte norėti jų paragauti? Priežastis
nuspėjama – jos dieviškai skanios, o svarbiausia – mokėdami kepti lussekatter apie Švediją jau žinosite
daugiau nei vidutinis lietuvis ir švedui jas pagyrę padarysite didesnį įspūdį
nei paminėję ABBA, IKEA ar Astrid Lindgren. Beje, nėra taip jau blogai jei
Astrid Lindgren yra jūsų vienintelis koziris, tik nesakykite ko nors tipiško
kaip: Eina sau, man taip patiko tas Pepės taškuotas arklys. Geriau prisiminkite
kokią kitą Lindgren knygą, pavyzdžiui „Emilis iš Lionebergos“ ir sakykite:
Geriausiai įsiminiau tą epizodą, kur Emilis savo sesutę Idą užkabino ir pakėlė ant
vėliavos stiebo, o iš tolo vežimu atriedantys giminaičiai pamanė jog ten kabo
Danijos vėliava. Ida juk buvo persijuosusi savo suknelę balta juosta!
Arba trumpesnį kokį: Žiauriai geras buvo
ten, kur ant Emilio tėčio išvertė visą puodą kraujinių vėdarų!
Iškart BOOM ir
WOW, švedai jūsų draugai for life. Grįžtam prie bandelių recepto.
Diskleimeris: Šafraną Lietuvoje parduoda
pakeliais po 0,12 g. Vienas toks pakelis kainuoja €2,49, palyginimui – €20750,00
už kilogramą. Prabangu, juk šiuo prieskoniu bandelės kukliai primena, kad buvo
sugalvotos Švedijos karalystėje. Porą kartų susilaikykite nuo didelio McDonaldʼs
komplekso – štai ir susitaupėte šafranui. Švedijoje šafraną parduoda pakeliais
po 0,5 g. Jo nerasite savitarnos salėje, reikia prašyti kasoje: Ursäkta, jag skulle vilja ha två paket
saffran, tack! Kasininkė(-as) jums
paduos mažyčius pakelius ir maloniai nusišypsos, nes žino – kepsite kažką iš
šafrano tešlos.
Dar vienas svarbus momentas dėl šafrano:
Tuose vengriškuose „Kotányi“ pakeliuose, kuriuos rasite Lietuvoje, šafrano
dalelės bus tokios pailgos, tarsi žolelės. Tuo tarpu švedai, ko gero, iš anksto
ruošdami tradicinei saffransbröd
tešlai, jį supakuoja pardavimui susmulkinę į grūdelius. Todėl rekomenduoju
Lietuvoje pirktą šafraną šiek tiek susmulkinti grūstuve – taip jis atiduos
daugiau aromato ir spalvos.
Tešlai reikės:
1 g šafrano
150 g sviesto
2 puodelių pieno
50 g mielių
1 a.š. druskos
0,5 puodelio su kaupu cukraus
870 g miltų
Papuošimui:
1 kiaušinio
Razinų
Sviestą ištirpinkite puodelyje. Pieną
pakaitinkite iki drungnumo. Mieles išmaišykite su šaukštu cukraus, kad jos
ištirptų. Į kitą dubenį suberkite druską, cukrų ir miltus. Labai rekomenduoju į
tešlą papildomai įdėti porą saujų razinų, paprastai jos naudojamos tik papuošti
šias bandeles. Šafrano grūdelius, prieš sumaišydami su tešla, mažame dubenėlyje
patirpdykite šaukšte pieno išmaišę su šiek tiek cukraus, išeis toks geltonas
skystis. Tada jį galite supilti į tešlą, supilkite ir mieles, pieną bei
sviestą. Ginkdie į tešlą neįmuškite kiaušinio kaip nudoroma kai kuriuose lussekatter receptuose. Kiaušinis
bandeles tik sukietins, geriau jau įdėkite daugiau sviesto nei nurodyta
ingredientų sąraše. Viską maišykite iki vientisos masės, tešla neturi nei per
daug lipti, nei būti pernelyg sausa. Ji turi išeiti ryškiai geltona kaip
kryžius Švedijos vėliavoje. Arba kaip plotas vaizduojantis saulę Lietuvos
vėliavoje. Arba kaip geltona šviesoforo šviesa, dar žinoma kaip „beveik žalia“.
Tešlą uždenkite drėgnu virtuviniu rankšluosčiu
ir palikite ją pakilti kambario temperatūroje 60 min ar ilgiau.
Iškilusią tešlą dalinkite lygiomis dalimis
tol, kol turėsite vienodus gabalėlius. Suraitytų bandelių ilgis turėtų būti
apie 3-4 cm. Kepdamos jos iškils dar du ar tris kartus, taigi darykite kuo
mažesnes. Tokių bandelių turėtų išeiti apie 70.
Kepimo skardoje, ant kepimo popieriaus bandeles
išrikiuokite it kareivius – taip, kad jas išeitų suskaičiuoti sudauginus
kraštines eiles. Jas papuoškite razinomis ir patepkite plaktu kiaušiniu, kad
iškepusios blizgėtų.
Bandeles kepkite 220°C orkaitėje apie 10 min. Jos turi lengvai apskrusti.
|
Iškepusios atrodo štai taip. |
Skanaus!
Veronika Bendoriūtė
@ ArtVeronica
2017-12-30
Labai gerų šližikų receptas
Kai įdėjau į
instagramą šližikų nuotrauką,
tai ėmėte klausinėti recepto. Prieš pačias Kalėdas nebuvo laiko, tai tarpušvenčiu
iškamantinėjau žmoną kiek ten ko reikia, kad gautusi tokie geri. Tai surašau esmę punktais, kaip esu įpratęs:
1. Pas mus
Šiaulių krašte kūčiukus vadina šližikais, tai ir mes šeimoje taip vadinam.
2. Yra dar tokių
davatkų, kur sako, kad, atseit, gink Dieve negalima naudoti pieno. Tai nenaudokit, o mes
naudosim, nes taip skaniau.
3. Esmė čia ta,
kad šližikai turi gautis paprasto gero skonio, be jokių ten priedų‑briedų‑vanilių‑cinamonų‑razinkų, – taip, kaip mus išmokė tėvai ir seneliai.
4. Reikės 1 kilogramo
aukščiausios rūšies miltų, pusės litro pieno, 50 gramų natūralių mielių, kokių
200 gramų cukraus, 200 gramų aguonų, arbatinio šaukštelio druskos ir 4 šaukštų
aliejaus.
5. Miltus
persijojame, kad būtų puresni ir kad įsitikintume, kad juose daugiau nieko nėra
išskyrus miltus.
6. Pieną
pašildome, kad būtų šiltas, kokių 30 laipsnių.
7. Supilam ant
mielių tą cukrų, užpilam pienu ir viską išmaišom, kad gautųsi tokia košytė,
tada supilame maždaug pusę miltų.
8. Tuo pat metu
reikia aguonas užpilti verdančiu vandeniu, kad pabrinktų. Galima naudoti mažiau
aguonų, bet mums patinka su daugiau aguonų, kad nebūtų viena aguona vienam
šližikui. Pirkit naujas aguonas, o ne naudokit likusias pernykščias kaip kokie
skrudžai.
9. Po kokios
pusės valandos tešla jau bus pakilusi, tada užberiam ant jos likusius miltus, aguonas
ir viską gerai išminkome, apdengiame švariu audeklu ir padedame pastovėti
šiltai.
10. Po geros valandos
tešla jau bus pakilusi, tada ją vėl paminkome, kad būtų mažiau oro puslyčių.
11. Tešlą
kočiojame ir pjaustome mažais gabaliukais, sudėliojame gražiai ant kepimo
popieriaus eilėmis, kad būtų galima suskaičiuoti daugybos būdu šližikus. Gera
žinoti, kiek vietos užima 1000 šližikų. Be to, jie nebus sulipę.
12. Kepti reikia
180‑190 laipsnių temperatūroje. Nuo orkaitės toli nueiti nepatartina, nes
iškepa per kokias 10 minučių ar mažiau, geriau jau nuolat stebėti ir nesudeginti. Šližikai turi
būti gelsvi, bet ne rudi.
2017-12-14
2017-12-13
Baltą baltą nosinaitę
>>
20:36
>>
praktinė tiesa
Visi davinėja patarimus.
Būna, kad nieko neišmano, bet davinėja tuos patarimus ir vargo
nemato.
Aš išmanau apie eglutes, nes kadaise baigiau miškininkystę. Tai duosiu jums patarimų apie kalėdines eglutes. Surašiau punktais, be jokių ten bla bla bla, gryną esenciją.
1. Neverk dėl eglutės, kuri
jau nukirsta ir pardavinėjama – atgal nebepriklijuosi.
2. Jei žmogus augina eglutes
specialiai Kalėdoms Lietuvoje – pirk iš jo medelį, tai tas pats, kaip Tymo turguje
iš ūkininko pirkti kirmėlių apgraužtą (suprask ekologišką) kopūstą. Jo darbas
sunkus, eglutė auga keletą metų, reikia pasodinti, puoselėti, kirsti, pakuoti,
transportuoti, mokesčius sumokėti. Graži dvimetrinė eglutė turi kainuoti apie
€30. Kitaip neapsimoka.
3. Jei eglutės spygliai
neduria, o kamienas gana lygus – tai kėnis. Jis kvapnesnis, nes turi daugiau
eterinių aliejų, spygliai byra daug mažiau, nes kitaip prisitvirtinę prie
šakelių.
4. Jei kokiam prekybos centre nusipirkai
eglutę vazone – neskubėk džiaugtis. Gali būti, kad jos šaknys nukapotos tam,
kad į vazoną tilptų, ir ji nudžius taip pat greitai, kaip ir įkišta į stovą,
jei nelaistoma. Eglutes vazonuose reikia pirkti iš specializuotų parduotuvių,
iš anksto numatykite, ką su ja darysite po švenčių.
5. Jei eglutė vazone buvo
laikoma šiltose patalpose, jos negalima išnešti po švenčių laukan, nes nušals.
Jei ketinate ją toliau auginti – teks laikyti patalpoje iki pavasario.
Nenusiminkite, tuoj išsprogs žali pumpurai, ji džiugins akį ir kvepės sakais.
6. Jei ketinate po švenčių
eglutę išmesti į konteinerį, darykite tai su derama pagarba medžiui: sukarpykite
ją sekatoriumi, supjaustykite pjūkleliu, o ne meskite visą. Nebūkite
apkiautėlis.
7. Jei eglutę iš vazono
ketinate persodinti namo kieme, pasitarkite su kaimynais ir bendrijos
pirmininku dėl tinkamos vietos. Jei neturite bendrijos, įkurkite ją ir tada
pasitarkite. Eglės auga greitai, tiek aukštyn, tiek platyn, tad derėtų
nesodinti arti namo sienos, į ją pradės remtis šakos, užstos šviesą. Eglės
šaknų sistema galinga, bet daugiau paviršinė, uragano metu pavieniui augančios
eglės nuvirsta pirmos.
Linkiu gražių švenčių!
Foto: unsplash.com @kylellefson |
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)